Stomatološka Ordinacija i Laboratorija

Vodič kroz različite vrste zubnih proteza

Zubne proteze su odlično rešenje za one koji su izgubili jedan ili više zuba. Pravilna zamena nedostajućih zuba ne samo da poboljšava estetiku vašeg osmeha, već i funkcionalnost vašeg ugriza. U stomatološkoj ordinaciji Family Dent, nudimo različite vrste proteza kako bismo se prilagodili jedinstvenim potrebama svakog pacijenta. Evo nekoliko uobičajenih vrsta zubnih proteza koje biste trebali razmotriti:

Totalne Proteze

Totalne proteze, poznate i kao potpune proteze, predstavljaju kompletnu zamenu zuba u gornjoj ili donjoj čeljusti. Ove proteze su posebno dizajnirane da pruže komfor i funkcionalnost, a ujedno i da vrate estetski prijatan osmeh pacijentima koji su izgubili sve svoje zube usled bolesti desni, karijesa ili traume.

Materijali

Totalne proteze su obično izrađene od visokokvalitetnog akrila koji je jak, dugotrajan i ima prirodan izgled. Zubi na protezama mogu biti izrađeni od akrila ili porcelana, a svaki materijal ima svoje prednosti. Na primer, porcelanski zubi su poznati po svojoj čvrstini i prirodnom izgledu, dok su akrilni zubi lakši i manje oštećuju prirodne zube tokom žvakanja.

Proces Izrade

Proces izrade totalnih proteza počinje uzimanjem preciznih otisaka vaše čeljusti od strane stomatologa. Ovi otisci se zatim šalju u stomatološku laboratoriju gde se izrađuje prilagođena proteza. Može proći nekoliko nedelja dok ne dobijete svoje konačne proteze, a tokom tog vremena možda će vam biti ponuđene privremene proteze kako biste održali estetski izgled i funkcionalnost.

Prilagođavanje i Održavanje

Nakon što primite svoje totalne proteze, možda će biti potrebno neko vreme da se naviknete na njih. Vaš stomatolog će vam pružiti detaljne instrukcije o tome kako da ih pravilno nosite, čistite i održavate, što je ključno za očuvanje vašeg oralnog zdravlja i dugovečnost vaših proteza.

Estetska i Funkcionalna Obnova

Totalne proteze nude značajnu estetsku i funkcionalnu obnovu, omogućavajući vam da uživate u hrani i osmehnete se sa samopouzdanjem. Takođe, pravilno dizajnirane proteze mogu podržati mišiće lica, sprečavajući propadanje mišića i saginjanje lica koje se često dešava nakon gubitka zuba.

Poseta Family Dent stomatološkoj ordinaciji može pružiti više informacija i personalizovani savet o tome da li su totalne proteze pravi izbor za vas. Naši iskusni stomatolozi će sa vama razgovarati o svim dostupnim opcijama kako bismo pronašli rešenje koje najbolje odgovara vašim potrebama.

Proces postavljanja bezmetalne protetike

Fiksne Proteze

Fiksne proteze su trajno rešenje za zamenu nedostajućih zuba, koje omogućava pacijentima da imaju stabilan, dugotrajan i estetski prihvatljiv osmeh. Evo nekoliko ključnih tačaka koje treba razmotriti kada je u pitanju odabir fiksnih proteza:

Tipovi Fiksnih Proteza

Najčešći tipovi fiksnih proteza uključuju dentalne mostove i krunice. Dentalni mostovi su dizajnirani da “premošćuju” prazninu između preostalih zuba, dok krunice pokrivaju i štite oštećene zube ili dentalne implantate.

Materijali

Materijali koji se koriste za izradu fiksnih proteza uključuju porcelan, keramiku, zlato i druge metale. Porcelanski i keramički mostovi i krunice su popularni zbog svoje sposobnosti da oponašaju prirodan izgled i osećaj pravih zuba, dok metalne proteze nude izvanrednu dugotrajnost i snagu.

Proces Izrade i Postavljanja

Proces počinje pripremom zuba od strane vašeg stomatologa, uzimanjem otisaka i izradom prilagođenih fiksnih proteza u stomatološkoj laboratoriji. Nakon što su proteze spremne, vaš stomatolog će ih trajno postaviti koristeći dentalni cement. Ovaj proces osigurava da su vaše proteze čvrsto postavljene i spremne za svakodnevnu upotrebu.

Prednosti Fiksnih Proteza

Fiksne proteze nude brojne prednosti, uključujući dugotrajnost, otpornost na oštećenja, prirodan izgled i poboljšanu funkcionalnost ugriza. Takođe, fiksne proteze zahtevaju manje održavanja u poređenju sa skidivim protezama i mogu trajati mnogo godina sa pravilnom negom.

Estetska i Funkcionalna Integracija

Fiksne proteze se savršeno uklapaju sa preostalim prirodnim zubima, pružajući glatku i prirodnu tranziciju između vaših proteza i prirodnih zuba. Ove proteze omogućavaju vam da živite bez ograničenja, jedete svoju omiljenu hranu i osmehujete se sa samopouzdanjem.

Za više informacija o fiksnim protezama i kako mogu poboljšati vaš osmeh, posetite našu stranicu Estetska Stomatologija ili kontaktirajte našu stomatološku ordinaciju Family Dent za konsultacije. Naši iskusni stomatolozi su ovde da vam pomognu da pronađete najbolje rešenje za vaše oralno zdravlje i estetske potrebe.

Ostale Vrste Proteza

Parcijalne Proteze

Parcijalne proteze su idealne za pacijente koji su izgubili nekoliko zuba, ali još uvek imaju neke zdrave zube. Ove proteze su dizajnirane da se uklope sa preostalim zubima, pružajući prirodan izgled i funkcionalnost.

Overdenture

Overdenture su specijalne vrste proteza koje se postavljaju preko preostalih korenova zuba ili dentalnih implantata. Pružaju bolju stabilnost i komfor u odnosu na tradicionalne proteze.

Proteze na Implantatima

Proteze na implantatima su jedna od najstabilnijih i najkomfornijih opcija za zamenu zuba. Implantati se postavljaju direktno u čeljust, pružajući čvrstu osnovu na kojoj se postavljaju proteze.

Fleksibilne Proteze

Fleksibilne proteze su izrađene od fleksibilnih materijala koji pružaju komfor i estetske prednosti. Ove proteze su takođe izdržljive i manje su vidljive od tradicionalnih akrilnih proteza.

Nepokretne Proteze (Fixed Hybrid Dentures)

Nepokretne hibridne proteze su kombinacija implantata i proteza, pružajući dugotrajan i estetski prihvatljiv osmeh sa većim komforom i funkcionalnošću.

Svaka od ovih proteza ima svoje jedinstvene prednosti i može biti prilagođena da zadovolji individualne potrebe pacijenta. Važno je razgovarati sa vašim stomatologom kako biste zajedno odredili koja vrsta proteze je najbolje rešenje za vašu situaciju.

Za više informacija o različitim vrstama proteza i kako mogu poboljšati vaš osmeh i kvalitet života, posetite našu stranicu Ostale Usluge ili kontaktirajte naš tim stručnjaka u stomatološkoj ordinaciji Family Dent za personalizovani konsultativni sastanak.

Zakaži Svoju Besplatnu Konsultaciju!

Zakažite termin

Pozovite nas ili ispunite obrazac i kontaktirat ćemo vas. Trudimo se odgovoriti na sve upite u roku od 24 sata radnim danima.

Ortodoncija