Stomatološka Ordinacija i Laboratorija

Proces postavljanja bezmetalne protetike: Korak po korak vodič za pacijente

Zdravi zubi su simbol ljepote i zdravlja. Međutim, postoje situacije kada je potrebna protetička rehabilitacija. Bezmetalna protetika predstavlja inovativno rješenje koje omogućava prirodan izgled i funkcionalnost. U ovom vodiču, vodit ćemo vas kroz cijeli proces postavljanja bezmetalne protetike, od početka do kraja. Također ćemo odgovoriti na pet najčešćih pitanja koja pacijenti imaju o ovoj temi.

Proces postavljanja bezmetalna protetika.

  1. Prvi korak: Konzultacije Prvi korak u procesu je zakazivanje konzultacija sa stomatologom. Vaš stomatolog će razmotriti vaše oralno zdravlje i razgovarati o vašim estetskim i funkcionalnim potrebama. Možete zakažete svoj termin ovdje.

  2. Drugi korak: Planiranje tretmana Na osnovu vaše konzultacije, stomatolog će izraditi personalizovani plan tretmana. U ovoj fazi, razmatraju se različite opcije bezmetalne protetike, a možete saznati više o njima ovdje.

  3. Treći korak: Priprema zuba Priprema zuba je esencijalna za postavljanje bezmetalne protetike. Ovaj korak uključuje brušenje zuba kako bi se osiguralo pravilno postavljanje protetike.

  4. Četvrti korak: Otiskivanje Otiskivanje je proces kojim se stvaraju precizni modeli vaših zuba. Ovi modeli će pomoći tehničaru da izradi vašu novu bezmetalnu protetiku.

  5. Peti korak: Izrada i postavljanje bezmetalne protetike Konačno, vaša bezmetalna protetika će biti izrađena i postavljena. Nakon što se osigura savršeno uklapanje, moći ćete uživati u svom novom osmijehu!

Proces postavljanja bezmetalne protetike

Šta je bezmetalna protetika?

Bezmetalna protetika je moderna vrsta dentalne protetike koja se odlikuje odsustvom metalnih komponenata. Tradicionalne metalokeramičke krunice imaju metalnu osnovu prekrivenu keramikom, dok bezmetalne protetike koriste keramičke materijale visoke čvrstoće ili kompozitne materijale. Ova vrsta protetike pruža estetske prednosti jer bolje oponaša prirodne zube u pogledu boje i prozirnosti. Takođe, bezmetalna protetika je idealna za pacijente koji su alergični na metale.

Koliko traje proces postavljanja bezmetalne protetike?

Proces postavljanja bezmetalne protetike varira od pacijenta do pacijenta. Generalno, proces može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Prva faza uključuje konzultacije i planiranje tretmana, a zatim slijedi priprema zuba i otiskivanje. Izrada protetike može potrajati nekoliko tjedana, a završna faza je postavljanje protetike. Vaš stomatolog će vam pružiti detaljan vremenski okvir na osnovu vaših specifičnih potreba.

Koliko košta bezmetalna protetika?

Cijena bezmetalne protetike varira u zavisnosti od različitih faktora uključujući složenost slučaja, materijale koji se koriste, i iskustvo stomatologa. Također, cijene se mogu razlikovati od klinike do klinike. Za precizne informacije o cijenama, preporučujemo da posjetite našu web stranicu ili se direktno obratite našoj klinici.

Koliko traje bezmetalna protetika?

Sa pravilnom njegom i održavanjem, bezmetalna protetika može trajati mnogo godina. Materijali koji se koriste za izradu bezmetalne protetike su visoko otporni na habanje i lom, ali kao i svaka dentalna protetika, podložni su normalnom trošenju tokom vremena.

Kako održavati bezmetalnu protetiku?

Održavanje bezmetalne protetike slično je održavanju prirodnih zuba. Preporučuje se redovno čišćenje zuba dva puta dnevno, korištenje zubnog konca, te redovne posjete stomatologu radi profesionalnog čišćenja i pregleda. Također, važno je izbjegavati loše navike kao što su grickanje noktiju ili otvaranje boca zubima, jer to može oštetiti vašu protetiku.

 

 

Bezmetalna protetika nudi estetsko i funkcionalno rješenje za mnoge pacijente. Posjetite našu početnu stranicu za više informacija ili kontaktirajte našu marketinšku agenciju za dodatne marketinške usluge.

Zakaži Svoju Besplatnu Konsultaciju!

Zakažite termin

Pozovite nas ili ispunite obrazac i kontaktirat ćemo vas. Trudimo se odgovoriti na sve upite u roku od 24 sata radnim danima.

Ortodoncija